Sommar-Pensionat i Hällevik 1915


Café i Hällevik 1915
Från vänster Anna Ingeborg Palm f Wingren gift med Julius Palm som sitter till höger om trappan med sonen Erik. Sittande på trappan (kanske) Calle Svensson, Reinhold och Inga-Lisa. Uppe på trappan till höger står Rut Ekblad syster till Karin, som står nedanför trappan till höger. Bakom Julius står Helfrid Ekblad f Wingren och längst till höger Edit Wingren.
Edit och Anna var hushållslärare och ansvarade för bakning mm till Caféet. Uppgifterna kommer från min mor Sonja Wingren som har fått det av Karin och Reinhold och Edit. Sonja lever än och är 100 år med mycket klar hjärna!!

Mikael Wingren februari 2020.

Sölvesborgstidningen 1915-05-15 Edit Wingren

Tillbaka


Från vänster
Karin, Helfrid Ekblad f Wingren, på trappan Inga-Lisa, uppe på trappan t höger Rut Ekblad syster till Karin. Damen till höger om trappan som tittar ned på Inga-Lisa, kan vara Agnes Wingren, dotter till sjökapten Johan Wingren.

Samma hus 1935

Piltvägen 8 - Stenbergs

Huset ägdes ursprungligen av Hälleviksfödde sjökaptenen Sven Svensson Sjögren. Åren 1913-1915 finns Julius Persson alias ”Knejta-Jullen” skriven på denna fastighet. 
1917 finner vi en annan familj boende här. Kusken Alfred Stenberg med hustru Olga och fyra barn och Alfreds mor Elsa Nilsdotter. 1927 flyttade familjen till Amerika
Huset köptes 1932 av skeppare Lennart Persson som bosatte sig där med hustrun Elva och barnen Elvy, Kerstin och Lars. Det ovanliga namnet Elva kom sig av att hon var elfte barnet av tolv.

Av texten ovan framgår att huset inte var bebott en period 1915-1917. Då passade det att låna huset för Hälleviks första (?) Café-rörelse. Det stämmer väl in på berättelsen som kommer från farmor Karin. /Mikael Wingren 2020


En bild från "En berättelse om hus och människor i gamla Hällevik". Framför huset poserar från vänster Elva Persson med dottern Elvy och Ellen Södergren med dottern Inga-Britt.
Huset har kallats "Arvida Sjännas" och "Stenbergs" innan skepparen Lennart Persson flyttade in 1932. Senare togs det över av Lennarts svärdotter med familj. Källa 

Huset finns kvar och har adress är Piltvägen 8. Tack Åse Karlsson, Sebastian Bergheim och Jan Erik Hardebo för hjälp med identifieringen.
Mikael Wingren februari 2020.


En mycket tidig bild av Hälleviks Havsbad tagen av någon i familjen Wingren, jag ser den som en länk mellan Caféet på Piltvägen och det nya
Hälleviks Havsbad som du ser på bilden nedan.


Hälleviks havsbad i juli 1917, då var helt nybyggt. Foto J A Nilson via JE Hardebo.

About cookies User: Visitor Modified: 17 maj 2020 Copyright © 2015 www.wingren.se All Rights Reserved Logga in