Logga in


G5 Edith Wingren

 

 

G5 Edith Wingren arbetade som skolkökslärarinna i Degerfors.

Varje sommar åkte hon till Blekinge och stannande hela sommaren i sin stuga i Grammahagen, Siretorp. Jag minns hennes SAAB 92 mycket väl. Hon var också mycket glad när hon köptes sin TRECYLINDRIGA SAAB 96 1965. Väldigt fin! Edith minns jag som en mycket humoristisk och alltid positiv "gammelfaster". Hon levde sitt liv som ogift.

 

Mikael Wingren

 

Badande pojke och flyktande hund.

När jag var liten, kanske 2 år, var vi i Sillnäs och badade. Jag var totalt orädd för vattnet och gick bara rakt ut. Mor och far ville se hur jag skulle göra när vattnet gick upp mot huvudet, jag bara fortsatte att gå. Till sist fick far springa ut i vattnet och rädda sin lille pojk. Min storebror Bengt tyckte detta var hemskt och blev rädd.
Jag kom lyckligt upp ur plurret och skriver detta nu nästan sjuttio år senare. Vi hade på den tiden en hund, Jocke, trevlig blandras med schäfer. Jocke hade dock en lust och vana att ge sig av på egna upptåg och när min badning upptog husse och mattes uppmärksamhet tog han återigen chansen. Puts väck!
Efter en lång stunds letande var man tvungen att ge upp. Familjen skulle till Sonjas föräldrar Joel och Nanny i Laholm och till Mellbystrand. I samband med avresan kontaktades Faster Edit och ombads arrangera fortsatt eftersök, hon fick adressen till Joel Nilsson i Ahla för att kunna meddela eventuell framgång.

I bilen hem sa mor till Bengt att det var tråkigt att hunden var borta. Bengt svarade: Det var väl att inte lillebror drunknade.
Några dagar senare kom ett kort till Ahla och någon cyklade till stugan i Mellbystrand där man fick följande budskap:  

Fångad är flyktande farliga fähund,
frisk och förfärlig,
Frihetsfinal!
Finnes hos Fastern!


Jocke och Mikael i säkerhet!


Edits stuga tror jag låg vid Sandviken nära Grammahagen, alldeles i närheten av där Jocke försvann.

Mikael 20200311

Träff i Karlshamn 15 juli 1971


Från vänster Edith Wingren, Ingmar Wingren, Sonja Wingren, K-G Wingren, Per Wingren, Lars-Ola Nilsson, Maj Wingren, Anna-Britta Ekblad. Astrid Löfgren och Greta Hanström.


Från vänster Astrid Löfgren, Greta Hanström, Maj Wingren, Per Wingren, Anna-Britta Ekblad, Edith Wingren, Lars-Ola Nilsson, Sonja Wingren, K-G Wingren och Ingmar Wingren.

Detta är ett av de sista foton som finns med Edit. Hon ser väldigt bra ut på bilderna tycker jag. Edit fick bo sitt sista år på äldreboende i Sölvesborg, det fungerade inte att bo kvar ensam i Degerfors längre.
Min Farmor Karin Wingren dog i oktober 1970, hon var mycket god vän med Greta Hanström. Greta ville nog bjuda in Karins släktingar till sitt hem i Karlshamn för en form av avslut efter en lång vänskap.
Bilderna togs 15 juli 1971 och drygt ett år senare dog Edit 86 år gammal den 2 augusti 1972.
Jag vet inte varför denna träff anordnades men det kanske kändes viktigt att träffas igen innan det var för sent.
Efter lite detektivarbete och att Sonja fick tänka till så kunde damerna Astrid och Greta identifieras.
Som nyutexaminerad lärare 1940 bodde Sonja i Mörrums skola (Hästaryds skola). Astrid hade kommit dit som lärare redan 1929 och bodde i lärarbostaden, Greta bodde i Karlshamn men arbetade också på skolan. Alla trivdes gott tillsammans.

Edit, Astrid, Greta, Sonja, K-G och Anna-Britta var alla lärare, Greta hade haft både K-G och Ingmar som elever i småskolan, så det fanns nog mycket att tala om.

Greta och Folke Hanström gifte sig 1921 vigda av Valdemar Danell. Folke var född 1893 Bankkamrer och Greta var född 1886 småskollärare. Hon var lärare både för K-G och Ingmar. Paret var goda vänner med Reinhold och Karin, vilket också Valdemar Danell och hans hustru Anna var. Greta och Folke med dottern Birgitta flyttade 1935 till Karlshamn.
Folkskollärare Astrid Lövgren var född i Karlskrona 1903 bodde i skolhuset 1930.

Mikael 20200312

FREDAGEN DEN 27 JUNI 1969

  

Systrarna fru Anna Ingeborg Palm och fröken Edith Wingren upplever många härliga sommardagar i fröken Wingrens sommarparadis i Grammahagen ute i Siretorp. T h Stugägaren.

 

Åldriga sölvefödda systrar glömmer inte sin hembygd

 

SIRETORP (SGT)

Vi träffade de båda systrarna, fru Anna Ingeborg Palm och fröken Edith Wingren ute vid den sistnämndas sommarstuga i Grammahagen, Siretorp. där systrarna verkligen njutit av de fina sommardagarna. Systrarna, som numera bor i Hittarp och i Degerfors har inte släppt kontakten med hembygden. De är nämligen båda födda i Sölve, som barn till framlidne skolläraren Gustaf Wingren som på sin tid var magister i Sölveskolan. Han dog över 90 år gammal och kanhända är det faderns påbrå, att systrarna Anna Ingeborg och Edith nått så respektabla åldrar som 90 och 83 år. Båda har födelsedag i oktober. När vi får en trivsam pratstund med de bägge mycket vitala damerna, så finner vi att de är väl orienterade om hembygden och känner väl till både Sölve och Sölvesborg. Systrarna har f.ö. släkt just här i Sölvesborg, berättar dom.

 

Fru Anna Ingeborg Palm, som sedan 1944 varit bosatt I Hittarp, utanför Helsingborg, var gift med grundläggaren av Höganäs samrealskola,  rektor Julius Palm, är inte kvinnan vem som helst. Trots att hon om några månader skall fylla de nittio åren tar hon sommartid nästan dagligen ett morgonbad både når hon vistas i Hittarp och på systern, Ediths underbara sommarställe i Grammahagen.

— Det ör bara skönt att bada i havet och man skall göra det till en vana sommartid, säger hon med flickaktig blick i sina ögon som utstrålar en avundsvärd förnöjelse. Systern, Edith är inte sämre hon. Även hon älskar att bada och gör det så ofta hon har tillfälle. Hon har en stor tomt att se över och ansa vid sin sommarstuga, som ligger underbart vackert i en tallskogsdunge. Fint och pyntat är det inne i stugan där ett stort fotografi av fadern pryder sin plats.

 

BRÖLLOPSFEST I SÖLVE SKOLA

Fru Palm, berättar, hur väl hon kommer ihåg den dag som hon stod brud och bröllopsfesten var förlagd till Sölve skola, där föräldrarna hade samlat hela släkten.

— Fem syskon var vi, säger hon, men nu är det bara jag och Edith kvar, men jag har ju min son, professor Erik Palm i Lund, där han är överläkare på lasarettets ögonklinik och undervisar på universitetet. En son som är tandläkare i Helsingborg.

 

PRICKFRI BILKÖRARE TROTS 83 ÅR

Fröken Edith Wingren gör sig just under ST-medarbetarens besök hos damerna färdig för att köra syster Anna Ingeborg, till Hittarp. Trots sina år är fröken Wingren en mycket duktig bilförare. Hon har i trettio år, berättar hon, rattat sin bil utan att vara invecklad i någon slags trafikolycka. Men så får hon årligen erkännande ord av sitt försäkringsbolag för sin prickfria körning.

Fröken Wingren, som sedan många år är pensionerad från sin tjänst som skolkökslärarinna i Degerfors år också en stor fotbollsentusiast. Hon bor alldeles intill Stora Valle — idrottsplatsen i Degerfors — och från sitt

fönster följer hon samtliga Degerfors hemmamatcher.  

— Det år skojigt att titta på fotboll och på folket, som måste passera förbi fröken Wingrens fastighet för att komma till Stora Valla.

 

När vi tackar för besöket och glädjen över att få träffa de båda vitala damerna, så svarar dom — välkommen tillbaka en annan gång.

 

 

Edith Wingren dog 1972-08-02 och är begravd i Gustaf Wingrens familjegrav.

 

Foto taget vid släktträffen i Valje 2004

Utgrävning i Grammahagen


Kung Gustav VI Adolf var med vid arkeologiska utgrävningar på 1930-talet. (Bagge - Kjellmarks utgrävningar). När jag var liten hittade vi rester från utgrävningen i sanden utanför Edits stuga. Ska försöka hitta var den låg. Ovanstående karta borde kunna hjälpa oss.
Elisabet Carlström har hittat platsen där Edits stuga fanns! Det var på tomten med nr 5591 som du ser här ovan. Stugan är riven och det har byggts två gånger på tomten, när nuvarande hus byggdes med källare gjordes en ny utgrävning för att säkra eventuella arkeologiska fynd. /20200605 Mikael

Efter 1939 ägde Edit fastigheten Ekebo 1:1 i Sölvesborgs Slott, vilken uppfördes 1910 i trä av hennes far, folkskollärare Gustaf Wingren.

About cookies User: Visitor Modified: 5 juni 2020 Copyright © 2015 www.wingren.se All Rights Reserved