Denna sida och underliggande sidor är ännu inte publika. Vi samarbetar med Oskarshamns
Sjöfartsförening för att få den kompletterad och bestämma om publicering. Kanske
blir det en bok som berättar om Olof, hans bror Johannes, Johannes son Carl och
Olofs söner Ragnar och Arthur. Alla kaptener med namnet Wingren.
//Mikael 2020-02-29.
Kapten WingrenVad styr en människas liv? Varför valde vi just den banan? Är det någon som hjälper oss i våra livsval?Dessa frågor är centrala i våra liv, det var de också för våra förfäder - och förmödrar! Boken som vi arbetar med vill beskriva de ättlingar till den gamla skolläraren Ola Åkesson som på grund av sin religiösa övertygelse valde den bana som var viktig för honom, att kunna påverka många att följa den kristna tron. Namnet Wingren tog han från bibelordet Jesu sade: Jag är vinträdet I ären grenarna. Av dessa Win-grenar har det sedan vuxit en mängd mindre grenar och vårt släktträd innehåller nu långt över 400 ättlingar! I denna bok vill vi lyfta fram de som kan kalla sig Kapten Wingren eller varit aktiva inom sjöfart. När man blir äldre vill man ofta minnas tillbaka på sitt liv, men också på det som man fått berättat av äldre generationer. Inom Wingrens-släkten har vi förmånen att det finns många fotografier bevarade, detta beroende på att det funnits fotografer i släkten, Karolina Wingren med dotter Helfrid och hennes man Edvin Ekblad var fotografer och de var säkert inspirationskällor för kommande generationers fotointresse. Som kapitelindelning föreslår jag:
1. Ola Åkesson Plåtslagare Wingren
Ola Åkesson föddes 13 juni 1807 i Jämshög. År 1825 arbetade han som dräng vid Lörby i Mjällby församling. Ola lärde sig sedan skomakariyrket och fick senare tjänst som sådan yrkesman vid Kungliga Flottan med namn av Båtsman Nr 314 Plåtslagare. År 1830 gifte han sig med Pernilla Johannesdotter, född 15 mars 1810. Paret var bosatt i Hosaby Björke av Mjällby församling, där Ola, då han inte var i tjänst arbetade som skomakare. Ola tycks han ha funnit skomakeriyrket tomt och trist och ville göra något som han ansåg viktigare i livet. Därför flyttade han med sin familj år 1843 till Onslunda i Skåne, där han fick anställning som folkskollärare och samtidigt tog sig namnet Wingren. I Onslunda stannade familjen till år 1851 för att sedan flytta till byskolan i Ripa i Åhus församling. Den 17 juni 1853 tog han folkskollärareexamen vid Lunds seminarium. Familjen stannade i Ripa i många år. När hustrun Pernilla avled den 24 juli 1872 blev situationen annorlunda och året därpå avgick Ola Wingren med pension och flyttade då tillsammans med dottern Nilla och hennes dotter Ida till Gammalstorp, där han bodde till sin död år 23 maj 1888. Familjen bestod av Ola och Pernilla med barnen Helena (1832), Nilla (1834), Betty (1837), Johan (1839). De första fyra barnen föddes i Mjällby medan sönerna Olof (1843 och Gustaf (1848) föddes båda i Onslunda. 2. Johan Wingren
Hans far var Ola Åkesson född 1807 och mor hette Pernilla Johannesdotter. Ola var skomakare men tog också värvning som båtsman och fick då namnet Plåtslagare, vilket alla båtsmän hade haft som bott i torpet i Hosaby. Av gamla släktdokument framgår att Ola var allvarlig och djupt religiös. Han ville uträtta något större än att laga skor, av husförhörslängder framgår att han hade god kunskap i att läsa och skriva, det ville han utnyttja och flyttade därför till Onslunda i Skåne där han fick arbete som folkskollärare. I samband med detta tog han sig namnet Wingren vilket ska härledas ur Jesus ord "jag är vinträdet ni är grenarna". Om Pernilla sägs det att hon var mer lättsam och var snabb i replik och hade humor. Alltnog, Johan föddes 1839 som nummer fyra i syskonskaran, Helena, Nilla och Betty var hans systrar. 1843 flyttade familjen till skolhuset i Onslunda, där Olof föddes 1843 och min farfarsfar Gustaf 1848. Jag tror att Johan fått lite av allvaret och gudstro från sin far, men förhoppningsvis lite humor och ett lättare sinnelag från modern. Efter 8 år i Onslunda flyttar familjen 1851 in i skolhuset i Ripa, Åhus. Under de första åren i Ripa studerar Ola vid Lunds seminarium och tar folkskollärarexamen. Barnen får säkert hjälpa till med allt det kan göra hemma, hugga ved ta hand om höns och grisar mm. Vid denna tid var Johan snart vuxen, vilket man ansågs vara när man konfirmerats. Kanske längtar han därifrån och söker sig därför till sjön. 1857 står han skriven som sjöman i husförhörslängden. Han bor också en tid i Sölvesborg hos släktingar kanske någon av systrarna. FartygenDen unge sjökaptenen får till den början under några år föra slupen Ossian, som främst verkar ha gått i kustfrakt, många gånger till Stockholm. Men även till Göteborg, där man i april 1865 kunde köpa potatis vid Franska tomten. Se annonsen!![]() Det var inte utan vedermödor man framförde segelfartyg, några exempel:
Av en tidningsnotering kan man se att Johan förde slupen Ossian åtminstone till 12/10 1866. Troligen fortsatte han med slupen Ossian tills han fick ta hand om skonerten Jenny omkring 1868. Skonerten JennyJenny (I) strandad i maj 1862Den ursprungliga skonerten Jenny byggdes 1851 på Björnö av skeppsbyggmästaren Olof Svensson och fick namnet Björn. Johan Ludvig Rosén förvärvade skeppet samma år och bad att få namnet ändrat till Jenny (efter äldsta dotterns namn), vilket godkändes. I Post- och Inrikes tidningar den 23 maj 1862 berättas om en svår dimma utanför Sandhammaren natten mellan den 14 och 15 maj varvid fyra fartyg strandade. Ett av fartygen var Jenny från Mönsterås med B. Ahlqvist som kapten. Jenny av Mönsterås (II) Fartyget måste dock hittats då det enigt uppgift år 1868 såldes till ett rederi i Sölvesborg. Här följer åren i Sölvesborg med kapten Johan Wingren. Några tidningsnoteringar utgör källa:
1880 fick fartyget sin siste ägare – handlanden Elof Magnusson i Pukavik. Natten mellan den 22 och 23 juli 1890 grundstötte hon på Gisselöre strand efter att ha sökt lä för storm och dimma. Därmed blev hon vrak och såld för upphuggning. Faror och oro Barken Rosalie11/7 1871 blev Johan Wingren kapten på barken Rosalie som ägdes av N Holm Sölvesborg. Detta fartyg var betydligt större än skonerten Jenny och säkert ett viktigt steg i Johans karriär.
Johan seglade Rosalie under åren 1871 till 1873. Många resor till England och USA, vilket man kan se i tidningsnotiser.
Man kan anta att upplevelsen med Rosalies haveri drabbade Johan hårt. Att misslyckas som kapten är nog mycket svårt att hantera. Dock måste det känts bra att ingen omkom i den svåra situationen. Familjen höll ihop men hade det nog ganska svårt. De flyttade runt i Sölvesborg, under åren 1874 till 1894 flyttar de nio gånger! Troligen fick man hjälp av släktingar där, Johans systrar bodde staden, kanske brodern Olof kunde stötta familjen. 1894 har Axel etablerat sig som handelsman och bor i hus 107, motsvarar idag adress Hästtorgsgatan 2. Hit flyttar också Karin (Marketenterska), Carl, Agnes och Seth. Karin blev hela 80 år och avled 3 februari 1919, fortfarande då med adress nr 107 så de sista åren fick hon äntligen lite ro. Äldste sonen Carl blev sjöman som fadern, man kan nog ana att hans farbror Olof hjälpte honom med detta. Mer om Carl i kapitel 4.
3 Olof Wingren
Olof var en mogen man på 37 år när han gifte sig med sin Hulda 10/3 1880. Han fortsatte som kapten på diverse båtar men var hemma emellanåt. Detta resulterade i att familjen växte med barnen Ragnar 1881, Gunhild 1884, Arthur 1887 och Johnny 1888.
Familjefoto från ca 1890. Gunhild, Hulda med Jonny i knäet, Ragnar, Artur och Olof
När Huldas mor Christina blev änka 1887 flyttade hon in hos Olof och Hulda. Det var vanligt på den tiden att man tog hand den äldre generationen på så vis. Christina avled 1894 och bara sex år senare dog hennes barnbarn Gunhild, 16 år gammal efter en lunginflammation. Ytterligare sju år senare dog även Hulda 1907. Det är märkligt att dessa tre kvinnor i tre generationer avlider inom en tidsperiod av 12 år. Man kan förstå att det var mycket sorg att bearbeta i Olofsgården. Tregenerationer, Christina med dottern Hulda och barnbarnet Gunhild. Fler barn i OlofsgårdenDet blev fler barn i Olofsgården under början av 1900-talet. Olof fick ett barnbarn Adrian 1903-11-16, det var Ragnar som var far till Ade som han kom att kallas. Ade bodde hos sin mor Ada Östlund till 1909 då hans farfar Olof tog till sig pojken som fosterbarn. (Begreppet adoption fanns inte då). Varför Ade flyttades från sin mor vet vi inte, men han blev väl omhändertagen hos farfar. I samband med Huldas sjukdomstid kom Sjuksköterskan Anna Farmansson att finnas i hemmet och 1908 står hon skriven som hushållerska på Olofsgården. Anna var säkert en viktig person för Ade när han i januari 1909 byter sitt invanda liv i Stockholm mot något helt nytt i Oskarshamn. Man får hoppas Anna hade tid och möjlighet att ge pojken en kärleksfull miljö!Så går det några år men 1913 kommer ytterligare ett barn till världen. Anna Farmansson föder 1913-04-11 dottern Anna Olofina i Örebro. Ina som hon kom att kallas lever sina första två år som fosterdotter till en familj i Tranås. 1915 beslutar sig Olof Wingren för att erkänna faderskapet och tar henne till sig. Kanske det inte var så lätt att ha en liten flicka springande i huset och mamma Anna bor inte längre hos Olof så 1919 flyttar Ina till sin mamma som bor kvar i Oskarshamn. Jag gissar att hon kunde vara hos både mamma och pappa men var skriven hos Anna. Anna försörjer sig genom att driva ett pensionat, gissningsvis finansierat av Olof. Både Ina och Anna flyttar efterhand till Stockholm där de bor livet ut.
SamhällsengagemangOlof Wingren var en starkt engagerad medborgare i Oskarshamn, han var aktiv inom stadsfullmäktige, drätselkammaren och hamnstyrelsen. Han hade sinne och blick för hur man skulle gå till väga, granskade gärna frågor med klokhet och lugn vilket medverkade till att kloka och långsiktigt bra lösningar kom på plats. Han hade känsla för de som hade det svårt i samhället och hjälpte till både via stadsfullmäktige och andra officiella vägar. Dessutom bidrog han med ekonomiskt med donationer mm. Han såg till att Oskarshamns privata förlossningshem kom till stånd, genom att skänka fastigheten för detta ändamål.1917 donerade han 50.000 kr till staden för uppförande av fastigheter, avsedda att uthyras till barnrika arbetarefamiljer mot låg hyra. Från fastighetens avkastning skulle medel gå till driften av Förlossningshemmet, kyrkans diakoniverksamhet samt till kläder för fattiga barn. (50.000 kr 1917 motsvarar ca 1,6 Mkr 2020 enl KPI.) 4 Carl Wingren
Carl Johan Mauritz Wingren föddes i Karlshamn 22/9 1864. Föräldrar var Kapten Johan Wingren och Karin Håkansdotter. Carl var äldsta barnet i en syskonskara av fyra, Carl, Axel, Agnes och Seth. År 1867 flyttade familjen till Sölvesborg, där de två yngsta syskonen föddes. Johan Wingren dog 1873, bara 33 år gammal, familjen bodde då på Nr 44 i staden, motsvarar Skeppargatan 15 idag. Man kan anta att Carl fick bli "vuxen snabbt". Han valde sjömansyrket efter sin far, troligen stöttad av sin farbror Olof Wingren i Oskarshamn. Carl kom senare också att tjänstgöra på Olofs fartyg.
År 1894 omnämns han som styrman, han bor då hos sin bror Axel Wingren i Nr. 106-107 (motsvarar Hästtorgsgatan 2 idag).
Carl gifter sig 24/1 1897 med Augusta Anna Sofia Petersson. De flyttar till nr 121 b (motsv. Hästtorgsg. 9 parkmark idag). Augusta var född 1864 (död 1943). 1902 flyttar de till Nr 109b, skriven som sjökapten (motsvarar Hästtorget Repslagargatan 6 idag). 1904 flyttar de till Nr 170, där står Carl som ägare 1906, troligen är detta Nygatan 16 b, se foto nedan. De får bara ett barn, sonen Harry Wingren född 1898 i Sölvesborg. Harry levde ensamstående och var lantmätare i Göteborg. Tyvärr har vi inga ättlingar efter vare sig Carl eller någon av hans syskon. Harry dog 1971. Klicka här för att se hela staden 1876. Jämfört med idag se Hitta.se
Tiden hos Olof Wingren och Rederi Orion Olof Wingren som var farbror till Carl, verkar ha tagit väl hand om Carl med familj. Det framgår av fotografier att fruarna Augusta och Hulda umgicks. Kapten Carl Wingren framförde många av Rederi Orions fartyg.
År 1918 bildade fyra kusiner ett partirederi bestående av Carl Wingren, Sölvesborg, handlaren Hjalmar Carlström, Sölvesborg, handlaren Reinhold Wingren, Hällevik och rådman Johan Wingren, Oskarshamn. De köpte fartyget Dagny. Under ca fyra år ägs fartyget av detta rederi, dock ändras ägarförhållandena under åren. 1922 säljs Dagny till Branteviks. Carl återgår till Orion och tar över S/S Gunnel.
5 Ragnar WingrenRagnar Wingren sittande till vänster på stol i andra raden. Han lär vara den siste skepparen på G D Kennedy som senare bytte namn till af Chapman. (Bild och information kommer från Peter Wingren) Wikipedia: af Chapman byggdes som Dunboyne av Whitehaven Shipbuilding Company i Whitehaven i England för trafik på Australien för Charles E. Martin & Co i Dublin. År 1908 såldes hon åt Leif Gundersen i Porsgrunn i Norge för 3625 pund. 1915 såldes hon till Emil Knudsen i Lillesand och samma år vidare till Rederiaktiebolaget Transatlantic för 7500 pund. Transatlantic bytte skeppets namn till G.D. Kennedy, efter en av initiativtagarna till rederiet, George Douglas Kennedy, och byggde om fartyget för användning som skolskepp. Hon fick registernumret 5734 och signalen JVKL. Hon hade då Göteborg som hemmahamn, plats för åtta befälselever och seglade med frakt på oceanfart. Utbildningen ombord var tvåårig. Att kombinera fraktfart med utbildning var vanligt under denna tid. Hon seglade mestadels mellan Skandinavien och Australien. År 1923 såldes skeppet till svenska flottan och ändrades till övningsskepp under namnet HMS af Chapman efter en av 1700-talets stora skeppsbyggare, Fredrik Henrik af Chapman (1721–1808). År 1934[1] togs hon ur aktiv tjänst. Fartyget inköptes 1947 av Stockholms stad och är sedan 1949 förtöjt vid Skeppsholmen och upplåtet till Svenska Turistföreningen som vandrarhem. 6 Arthur WingrenRedare Arthur WingrenArthur föddes i Oskarshamn den 12 februari 1887. Efter praktik vid skeppsvarv i Tyskland och England utbildade han sig till ingenjör och utexaminerades från Chalmers 1911. Därefter fortsatte han praktiken i Tyskland och USA och även vid Finnboda Varf innan han 1915 återvände till Oskarshamn. Arthur Wingren var en varm förespråkare för motorseglare. Han ansåg att utbildning på segelfartyg borde behållas och han ordnade plats för tre elever på Gunilla. Arthur Wingren inköpte senare också systerfartyget Borgila. Arthur Wingren avled i mars 1953. Han var då 66 år gammal. Därefter upplöstes Rederi AB Tellus och fartygen såldes.
7 Sven Wingren Nedanstående text är skriven av Per Wingren 2019. Den är hittills helt orörd av admin. Komplettering: Sven Wingren var barnbarn till Olof Wingren och Arthur Wingrens tredje barn. Sven föddes i Oskarshamn 17/2 1943 och avled 14/8 2015 i Oxelösund. Han är begravd i familjegraven i Oskarshamn. / Mikael Att som barn vid läggdags höra pappa berätta om sina äventyr och upplevelser till sjöss var en av barndomens höjdpunkter. Också i vuxen ålder, kanske på baksidan av huset med en kall öl i handen och lite jordnötter, höra pappa berätta om olika händelser kunde vara nog så spännande. Tyvärr så minns jag inte allt som pappa berättade, mer än minnet av berättandet som sådant. Efter att ha funderat lite kom jag på några olika händelser som pappa måste ha berättat mer än en gång. Dessa återberättas med den reservation att det är så som jag minns historierna efter att pappa berättat dem. Det låg i blodet att pappa Sven, Sven Wingren, skulle ut på sjön. Hans far Arthur var redare och hans farfar Olof hade varit sjökapten. Pappa var 17 år när han mönstrade på sin första båt. Första resan lär ha gått till Sydamerika. Att i unga år gå till sjöss skapade vissa problem av praktisk natur. Att befinna sig på andra sidan jorden och kunna ta del av Kronans kallelse till mönstring var ett sådant exempel. Hörsammande man inte mönstringen så så vom polisen och knackade på dörren. Det var också vad som hände. När pappa väl skulle mönstra så hade alla jämnåriga i Lund där pappa bodde redan mönstrat det året. Pappa fick således passa på att mönstra i Göteborg ”mella två båtar”. Om det var för att pappa mönstrade med ”fel grupp” eller om det var för att efternamnet började på W som gjorde att han fick mönstra sist av dem alla vet jag inte. De årliga repmånaderna, som till mitt förtret nästan alltid krockade med min födelsedag, var viktiga för pappa. I detta kunde han kombinera sitt intresse och kärlek för sjön och något annat som var viktigt för honom. Som sagt var repmånaderna viktiga för pappa. Som pojk var jag värdigt nyfikna på detta och vad pappa egentligen gjorde ”när han var inne i kriget”. Så, en dag frågade jag pappa: - Vart är det du åker när du övar på kriget? Pappa stannade upp i sin tanke eller vad han nu gjorde. Han spände blicken i mig och sa i en mening och i ett andetag: - Om fienden får veta var pappa är då dödar de din pappa och vill du att din pappa ska dö? Men, pappa blev inte bara reservare i flottan utan styrman i handelsflottan och sedan också sjökapten. Dessa berättelser kanske inte innehåll så mycket krut och dunder eller annat som inponerar på en son, men några av dem minns jag ganska väl ändå. På någon resa, jag vet inte när eller vart, var det en rätt otäck storm. Någon vajer på fördäck hade slitit sig och slog som en piska över båten. Pappa och några kamrater fick ta sig upp på däck och meter för meter närma sig vajern som rappade mot däck så att gnistorna bokstavligt flög trots storm och regn. Båten slog i vågorna och de fick mellan varje våg närma sig vajern och haka sig fast. Olyckan var framme och en av pappas kamrater togs av en våg och spolades över bord. Pappa trodde då att det var tack och adjö med honom. Men, men ibland finns en högre makt som vill annat. Hans kamrat spolades tillbaka till båten med nästa våg och han fastnade med benet i ett hål i relingen som var avsett för att vatten skulle rinna av. Killen klarade sig mot alla odds. En annan historia utan dramatik, men faktiskt väldigt rolig, var när pappa på en av sina resor kom till Buenos Aires, Argentina. Han och en kamrat hamnade på någon bar nere i hamnen och kom i samspråk med en kille som bodde där. De berättade att de kom från Sverige, Sweden. Killen de nyss lärt känna sa att han hade en klocka från Sverige. Pappa och hans kompis förklarade lite snällt att klockorna kommer från Schweiz, Switzerland, men att de är från Sverige. Killen stod på sig och menade allvrligt att hans klocka visst kom från Sverige. Återigen förklarade pappa och hans skeppskamrat att det var skillnad på Sverige och Schweiz. Att de kom från Sverige och det är I Schweiz klockorna kommer ifrån. Killen gav sig inte och det slutade med att de gick hem till killens bostad en bit bort för att minsan få se på den svenska klockan med egna ögon. När de kom in hans bostad så ser de en stor Moraklocka mot väggen. Högtider firades också ombort. Nyåret 69/70 var pappas båt i Israel och min mamma var också med på båten. Utanför hamnstaden Ashdod, som ligger några mil söder om Tel Aviv i Israel, låg båten ute på redden och väntade att få gå in och losssa och lasta då hamnen var full. Några år senare kom jag till världen och då hade pappa redan gått i land för gott. Som liten hade jag som dröm att också gå till sjöss. Ödet ville dock annorlunda. Ett helt annat yrkesval gjorde jag. Men, båtar och skärgård var alltid en del av vår uppväxt. När jag sedan i vuxen ålder skaffade mig min egen fritidsbåt, en Winga 25, gjorde jag en kopia på min farfars redarflagga som han hade på alla sin fartyg. Flaggan satte jag i masten på min egen båt. Med det kände jag att cirkeln var sluten. // Per Wingren
Nummer 1-15 rör de fartyg som Olof Wingren ägt. 16 till 20 rör fartyg som Carl Wingren ägt och 21 till 26 rör fartyg som Ragnar, Johnny och Arthur Wingren ägt.
Krister Bång 2019 och 2020
Beskrivning om fartygen nedan är inte klara
|