Logga in


O3 Arthur familj

O3 Arthur Wingren

Begraven i Oskarshamn

 


Arthur föddes i Oskarshamn 1887-02-12. Död 1953-03-20 

 
Från Wikipedia: IFK Oskarshamn, bildad 1904, är en idrottsförening i Oskarshamn i Sverige. I fotboll för herrar spelar man numera i Division IV elit, men har som bäst spelat 36 säsonger i Sveriges tredje högsta division. Grundare och förste ordförande var skeppsredare Arthur Wingren från Oskarshamn som senare samma år, 1904, även grundade IFK Göteborg.

Arthur föddes i Oskarshamn den 12 februari 1887. Efter praktik vid skeppsvarv i Tyskland och England utbildade han sig till ingenjör och utexaminerades från Chalmers 1911. Därefter fortsatte han praktiken i Tyskland och USA och även vid Finnboda Varf innan han 1915 återvände till Oskarshamn.
År 1918 köpte han tillsammans med några andra oskarshamnsbor Saltviks varv. Senare samma år hade han förvärvat aktiemajoriteten i bolaget. Verksamheten kom i gång och man började bygga skutor. Men som så många varv vid denna tid uppstod snart problem med lönsamheten och 1921 gick varvet i konkurs (läs mer om Saltviks varv via länk till Länspumpen 1988:3 på sidan 12 ).
Efter övertagandet av Torkel bildade Arthur Rederi AB Tellus den 15 februari 1934. Två år senare inköptes ångaren Torsten vilken emellertid förliste utanför Vinga i maj 1940.

Arthur Wingren var en varm förespråkare för motorseglare. Han ansåg att utbildning på segelfartyg borde behållas och han ordnade plats för tre elever på Gunilla. Arthur Wingren inköpte senare också systerfartyget Borgila.
Arthurs intresse för motorseglare tog sig också uttryck i att han från Sixten Groth i Sjötorp mottog Baltica (1940) och från Pukaviks Skeppsvarv Orion (1945), Ariel (1947) och Eolus (1948).

Arthur Wingren avled i mars 1953. Han var då 66 år gammal. Därefter upplöstes Rederi AB Tellus och fartygen såldes.


Arthur var först gift med Emely, de fick 2 barn, Gunnel och Torkel.

I nästa äktenskap, med Gunvor föddes Sven och Jan.

Artikel

Hej alla Wingrenare, oavsett efternamn. Det Wingrenska släktnätverket knyter samman alla olika grenar i det ”Wingrenska”. Det skapar personliga släkt och vänskapsband och små pusselbitar i vår gemensamma släkthistoria skapar sakta men säkert en helhet. Ibland skapar det också helt oväntade möten, om än i cyber, och helt oväntade pusselbitar dyker upp. Genom Mikael och Olof fick jag för några veckor sedan helt plötsligt och oväntat kontakt med, min därefter nyfunna vän Georgio från Italien, som bor strax utanför Rom.
För att förstå helheten så berättar jag det i kronologisk ordning, och inte i den ordning pusselbitarna föll på plats. För mig var allt detta nedan, helt okänt för mig sedan tidigare. År 1940, skänkte min farfar Arthur Wingren ett gevär till ”Döderhults skytteförening” utanför Oskarshamn. Geväret var av märket Carl Gustav m96, kaliber 6,5x55, i dagligt tal ofta benämnt som ”Mauser”. Detta var ett mycket vanligt gevär och det tillverkades i tre olika fabriker i sammanlagt hundratusentals exemplar. Under kriget var det mycket vanligt att personer som kunde bekostade gevär till skytteföreningar, då dessa sågs som en del av totalförsvaret, eller tom köpte in luftvärnskanoner eller maskingevär till lokala hemvärn/motsvarande.
Att Arthur skänkte ett gevär till en skytteförening var inte alls konstigt för sin samtid.
Geväret hade ett silvermärke på kolven med texten ”Gåva av ing Arthur Wingren”. Stämplar och annat på silvermärket bekräftar årtalet 1940, och att det var i Oskarshamn.
Ungefär tio år senare besökte min halv-farbror Tomas (då styvson till Arthur) skytteföreningen i Döderhult som en del av en idrottslektion i realskolan. Han fick då en bössa tilldelad sig, men instruktören bytte då ut denna bössa och gav Tomas ett annat vapen. - Det vapen med silvermärket och med Arthurs namn. Efter detta så är det helt okänt vilka vägar detta vapen har vandrat.
Tills, en Italienare , Georgio, för några veckor sedan går in i en vapen/jaktbutik utanför Rom för att köpa ett Schweiziskt gevär som han har lagt ögonen på. Men av lite olika anledningar så köper han inte det vapnet, utan ett svenskt Carl Gustav m96 gevär. Och…..detta gevär har en silverbricka inskruvad i kolven med texten ”Gåva av ing Arthur Wingren”. Om det sedan inte hade varit för Georgios nyfikenhet över vapnets ursprung och vem denna Arthur var, så hade vi inte känt till att vapnet hamnat i Rom. Men, Georgio satte igång och googla och söka på namnet Arthur Wingren, och kom på så sätt i kontakt med Olof/Mikael. Via dem kom jag sedan i kontakt med Georgio. Tillsammans, där också Olof och Mikael varit behjälpliga, har vi gjort efterforskningar, fått årtal och stämplar bekräftade. Vi jobbar nu från var sitt håll. Georgio försöker spåra geväret bakåt i tiden från vapenaffären och se hur det hamnade i Italien. Jag försöker forska i vad som hände med bössan efter 1950. Kanske våra trådar möts, eller inte.
Jag hoppas kunna berätta hur detta slutar, om vi lyckas spåra vapnets historik. För mig är det inte så viktigt om det råkade vara ett vapen eller något annat. För mig är detta en spännande utmaning att sätta tänderna i. Att sedan min nyfunne italienske vän, om än i cyber, verkar var riktigt trevlig och vi dessutom delar andra intressen, gör detta bara så mycket roligare. //Per ��

About cookies User: Visitor Modified: 19 november 2020 Copyright © 2015 www.wingren.se All Rights Reserved